foto: Jirka Beran
foto: Radostina Boseva (Soffa magazine)
foto: Radostina Boseva (Soffa magazine)
foto: Martin Neruda
foto: Radostina Boseva (Soffa magazine)
foto: Radostina Boseva (Soffa magazine)
původní stav
návrh
původní stav

Byt v Holešovicích

p: 50 m2

projekt: 2011

realizace: 2012

 

klient:

soukromý investor

 

autoři:

Martin Neruda

Jana Šťastná

 

 

Byt pro mladý pár se nachází v posledním podlaží nájemního domu z 30. let minulého století. Hlavním předpokladem pro náš návrh bylo zapojení temné chodby v centrální části dispozice do obytného prostoru. Odstraněním dveří mezi těmito místnostmi sice došlo k vizuálnímu propojení a dostatečnému osvětlení, ale teprve umístěním knihovny se stala bývalá chodba regulérní součástí obývacího pokoje. Nové posílení východozápaní průhledové osy do exteriérů nabízí další rozměr v užívání prostoru bytu. Těžište a centrum dění tvoří kulatý jídelní stůl, který  se nachází v obývacím pokoji s kuchyní.

Snažili jsme se o maximální ekonomičnost rekonstrukce. Původní podlahy byly přebroušeny a nalakovány, dispozice byla principielně zachována, což se projevilo na množství stavebních prací a rychlém průběhu rekonstrukce.