dvorek, ilustrace
pohled ze zahrady, ilustrace jedné z variant
parcela
koncept
půdorys, varianta 1
půdorys, varianta 2
řezopohledy
situace

Rodinný dům v Lanškrouně

studie: 2016

 

klient:

soukromý investor

 

autoři:

Martin Neruda

Vít Formánek

 

 

Předmětem studie je návrh domu v západní části města Lanškroun na parcele, která je oblopena zástavbou solitérních a řadových rodinných domů. Mírně svažitý pozemek na konci řady se směrem k jihu rozšiřuje do volné zahrady.
Požadavek investora na bezbarierové užívání domu a zahrady spolu s charakterem terénu, určil náš přístup k zadanému úkolu.
Navrhujeme jednopodlažní dům, který přirozeně kopíruje terén ve sklonu splňujícím požadavky na bezbariérové užívání. Do spodní části směrem k jižní volné zahradě umísťujeme pobytovou část stavebního programu. Na hranu stavební čáry při severní ulici Mikoláše Alše osazujeme technický polykarbonátový "filtr" obsahující garáž a sklad. Střední část tvoří blok ložnic orientovaný do atria.
Nechceme vytvořit neprostupnou plombu a proto zahradu, atrium a ulici propojujeme provozně a vizuálně průchody a průhledy skrze dům. Obyvatelé tak mají přehled o svém okolí a to především od jídelního stolu, který tvoří přirozené centrum domu, kde se bude setkávat celá rodina.
V současné době se na parcele nachází objekt ukončující řadu domů, který se majitel rozhodl z různých důvodů zbourat. Rozhodli jsme se, že se pokusíme využít jeho konstrukční cihelný materiál a aplikujeme ho jako pohledovou vrstvu stěn nového domu.